Kind en jongere meer in balans

Als een kind of jongeren gedrag laat zien dat het uit balans is: het houdt verdriet, boosheid, angst vast en uit zich in opvallend gedrag of heeft psychosomatische klachten (hoofdpijn, buikpijn), dan is het fijn als dat weer over gaat en het kind weer meer zijn eigen stroom kan volgen. Wellicht is de oorzaak dat het gevoelens heeft onderdrukt of dat het overweldigende situaties heeft meegemaakt, waardoor gevoelens even niet behapbaar waren. Via de opstellingenmethode van Ruppert; 'Opstellen van het verlangen', kunnen we de onderliggende onverwerkte gevoelens verzachten en oplossen. 

Opvallend gedrag beschouw ik als: driftbuien, woede en uit contact zijn, concentratieproblemen op school, onrustig gedrag, angst, teruggetrokken gedrag, dat het liegt veel controle gedrag heeft.

Je hebt als ouder vast al veel geprobeerd, maar het is nog niet genoeg opgelost. De oorsprong van het probleem kan ergens anders liggen dan je gewend bent. Ik help kinderen, jongeren om dichter bij hun gevoel te komen, helderder te worden.

Ik werk met opstellingen individueel en in een groep om  onderdrukte gevoelens en trauma gerelateerde dynamieken op te lossen.

Meer vertrouwen op jezelf

met opstellingen met jongeren volgens Ruppert methode

Het is lastig om woorden te hebben voor gevoelens die je weggestopt hebt of onderdrukt. Je voelt je niet fijn, onrust, problemen met concentreren, je wil iets niet, maar kunt niet goed onder woorden brengen waarom, hebt soms nare dromen. Dit zijn tekenen dat je nog te veel onverwerkte gevoelens met je meedraagt van situaties eerder in je leven. Misschien voelde je niet fijn en onmachtig de situatie te veranderen. Dit kan nu nog in de weg zitten.

De begeleider en de jongere onderzoeken samen wat de jongere in de weg zit. Hij of zij formuleert een zin over wat het verlangen is om te veranderen in het gevoel. De begeleider resoneert op een woord uit die zin. Dan worden onbewuste onverwerkte gevoelens voelbaar en inzichtelijk. 

Je krijgt meer inzicht en laat onverwerkte gevoelens los. Er komt meer ruimte voor vertrouwen op jezelf.

Dit kun je samen doen met de begeleider of in een kleine groep met andere jongeren en volwassenen die iets willen onderzoeken voor zichzelf of resoneren voor de ander.

Blog

samen spellethes doen zelfbeeld conflicten oplossen

Samen spelletjes doen met je kind draagt bij aan twee vaardigheden

Samen spelletjes doen met je kind draagt bij aan twee waardevolle vaardigheden: het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld en leren conflicten op te lossen.Hoe zit dat?Een jong kind dat een spel verliest, kan zich slecht voelen en negatieve gedachten krijgen: ’Ik ben niet goed genoeg, de ander is beter.’Een kind dat wint denkt: ‘Ik ben…

groot-klein918-346.jpg

Je positieve gevoel wordt sterker als je je negatieve gevoel omarmt

Positiviteit groeit als je je negativiteit omarmt. Positieve gevoelens geven verbinding, negatieve gevoelens geven afstand. We willen ons verbinden met anderen, met ons gezin, familie en vrienden. We willen ons geborgen voelen in een grotere groep voor veiligheid, contact en verbinding. Verbinding met de ander komt tot stand door respectvolle en positieve contacten. Negativiteit in…

ikwil-ikwilniet

‘Ik wil’ en ‘ik mag niet’: onrust bij onvrijwillige gedragsverandering. Een paar zelfhulptips.

Er wordt behoorlijk wat van ons gevraagd om de kans op besmetting te minimaliseren. We weten waar we het voor doen. Maar weten we genoeg over wát het met ons doet? Ons gedragspatroon is gevormd op basis waarbij we ons comfortabel voelen, waar we een balans hebben gevonden in wat ‘Ik wil’, wat ‘Ik moet’…

Ik wil nooit meer boos worden

Ik heb besloten dat ik nooit meer boos wil worden. Ik was het wel eens. Het kwam plotseling in me op. Het meeste pijn deed het voor mijzelf als ik boos was op mijn kind. Ik wilde het eigenlijk niet. Het levert niets op. Alleen maar stress en afstand. Wist niet hoe ik er aan…

Ouder-kind relatie belangrijkste bouwsteen in IJslandse model om alcoholgebruik jongeren te verminderen

Ouder-kind relatie belangrijkste bouwsteen bij IJslandse werkwijze alcoholgebruik jongeren te verminderen Twintig jaar geleden heeft IJsland een werkwijze geïntroduceerd die het hoogste gebruik van alcohol onder de jeugd heeft verlaagd tot het laagste gebruik onder jeugdigen in Europa. Wat kunnen ouders in Nederland hier van leren? Jeugdwerkers, ouders, scholen, sportverenigingen, georganiseerde vrije tijd-organisaties en de…

'Negativiteit moet je zien uit te bannen, ik probeer het elke dag' citaat van de nieuwe recordhouder marathon

Eliud Kipchoge is sinds twee weken recordhouder op de marathon. Het vorige record is uit 1967. Eliud verbeterde het met 78 seconden. Wat kan ik van een marathonloper leren? Eliud:‘Mijn geest heeft een maand hersteltijd nodig van een marathon.’ Mijn hersteltijd is langer. Een kind krijgen roept een diepe verbintenis in je op. Een verbintenis…

[Kind en ik] Opleidingen

Bezoekadres:
Utrecht, Hooghiemstraplein 78
KvK 30199322
NL001856122B24

Lid van
RBCZ
NVPA
AGB
SCAG
SKJ
CRBKO