Ouder-kind relatie belangrijkste bouwsteen in IJslandse model om alcoholgebruik jongeren te verminderen

Ouder-kind relatie belangrijkste bouwsteen bij IJslandse werkwijze alcoholgebruik jongeren te verminderen

Twintig jaar geleden heeft IJsland een werkwijze geïntroduceerd die het hoogste gebruik van alcohol onder de jeugd heeft verlaagd tot het laagste gebruik onder jeugdigen in Europa. Wat kunnen ouders in Nederland hier van leren?

Jeugdwerkers, ouders, scholen, sportverenigingen, georganiseerde vrije tijd-organisaties en de onderzoekers werken samen om steeds weer te kijken wat de jeugd nodig heeft om minder om op latere leeftijd te gaan drinken en minder.

Jaarlijks worden alle jeugdigen tussen 12-20 jaar ondervraagd dmv een vragenlijst. Informatie hieruit wordt snel teruggekoppeld aan de samnewerkende partijen, zodat de interventies aangepast kunnen worden aan de recente uitkomsten van het onderzoek.

Een sterke ouder-kindrelatie, afspraken over feestjes en drank die nagekomen worden en goed georganiseerde vrijetijdsbesteding zijn belangrijke ingrediënten die kinderen helpen minder en op latere leeftijd alcohol te gebruiken.

Ze vonden een verband tussen kinderen die weinig tijd met hun ouders doorbrachten die meer en op vroegere leeftijd gingen drinken. Als ze eenmaal gaan drinken, dan drinken ze wekelijks. Kinderen die vier uur of meer per week besteden aan georganiseerde vrije tijdsbesteding drinken minder. Echter in IJsland wordt er geen alcohol geschonken op sportverenigingen, in Nederland wel 18+. Lees meer over het onderzoek

Wat betekent dat een ‘goede ouder-kind relatie?’
Virgina Satir, een Amerikaanse gezinstherapeute, is een wegwijzer geweest voor de betekenis van gezinsdynamieken in de groei van een mens.

Zij geeft aan dat de patronen van een gezin de basis zijn voor het zelfbeeld dat een kind/een adolescent en volwassene meekrijgt. Ze noemt een paar voedende kenmerken aan de driehoek vader-moeder-kind:
– alle gezinsleden mogen zich uiten in de eigen gevoelens over zichzelf en over de relatie met de andere gezinsleden; de volwassenen geven een antwoord dat past bij de context van de situatie.
– Ook negatieve gevoelens mogen er zijn, ze mogen gedeeld worden en beantwoord in respect en emotionele veiligheid met elkaar;
– elk lid mag andere gedachten, gevoelens en gedragingen hebben, er is geen regel dat iedereen gelijk moet zijn.

Wil je wel eens stil staan bij wat jij hiervan hebt meegekregen en wat je doorgeeft?

Wellicht is de ochtend-workshop ‘Zie je mij, laat ik mijzelf zien?’ iets voor jou. Het is komende vrijdag 8 maart 9.30 tot 13 uur. Er zijn nog een paar plekken vrij.