Wat is de IOPT-methode?

IOPT staat voor Identity Oriented Psycho Trauma. Het is een methode waarin met behulp van resonantie traumapijn wordt verzacht en opgelost doordat de eigen gezonde-, trauma en overlevingsdelen worden onderzocht en verwerkt. Deze methode is ontwikkeld door de Duitse Professor Doktor Franz Ruppert.

Deze methode is effectief en veilig om via een zelfonderzoek het veel inzichten geeft op hoe je in je leven gereageerd hebt op overweldigende situaties in relaties als die in het gezin van herkomst en situaties in je leven.

Door het verwerken van traumapijn, verzacht je je beschermingsdelen en wordt je meer jezelf. Via deze methode worden ook belemmerdende meergenerationele familiepatronen zichtbaar.

Voor deze methode worden verschillende benamingen gebruikt. Door Ruppert zelf worden Intentie Methode en Identity Oriented Psycho Trauma (IOTP) gebruikt. Interact in Tiel van Margriet Wentink gebruikt de benaming Interactieve resonantie methode (IZR). Ik blijf graag bij de naam IOPT Methode.

Hoe werkt een IOPT-opstelling?

Het gaat ervan uit dat jij de enige bent die je eigen pijn kunt oplossen.

Door gebruik te maken van iemand anders die voor je resoneert, vraag je, als vraagsteller, aan die persoon: ‘Hoe kan ik beter zien hoe ik het doe?

Je formuleert een intentie. door te resoneren op woorden uit deze zin wordt zichtbaar wat jou in de weg zit om je intentie te leven. Vaak komt dit door ouder onverwerkte ervaringen. 

Ruppert schrijft: ‘De vraag ‘Kun jij voor mij resoneren op dit woord’, betekent wil jij mij laten zien hoe ik het doe, hoe ik omga met mijn pijn, mijn overlevingsmechanisme, mijn eigen kwaliteit en zonder mijn pijn aan anderen uit te besteden? Ik kan alleen mijzelf helen, wil jij mij laten zien hoe ik dat doe? Niemand anders kan mijn psyche veranderen, dat kan ik alleen zelf doen. Het is mijn verantwoordelijkheid. Niemand kan mijn psyche begrijpen alleen ikzelf. Alleen ikzelf weet of de woorden goed zijn.’

Resoneren is dat een persoon, die niets van de situatie afweet, zich inleeft in het woord en deelt wat er in hem of haar opkomt. De vraagsteller geeft aan of hij dit herkent en wat er in hem opkomt. Er ontstaat een interactie tussen de vraagsteller en de resonantiepersonen die bewustwording en herbeleving opleveren voor de vraagsteller. Dit leidt tot verwerking en meer beschikbaarheid van de eigen gezonde delen.

Meedoen als resonantiepersoon in een IOPT-opstellling

De IOPT-methode kan ik in een ontmoeting (1-op-1 of een groepsbijeenkomst) of via videobellen toepassen.

Als je onbekend bent met deze methode raad ik aan om deze methode te leren kennen in een 1-op-1 ontmoeting.

Ik organiseer ook IOPT-opstellingen in een kleine groep: de vraagsteller (s) plus 2-3 resonantiepersonen.

Wil je als resonantiepersoon een van deze bijeenkomsten bijwonen? Dat kan.

De ervaring van resonantie is niet alleen een bijdrage aan de vraag van iemand anders, maar kan voor jezelf ook een inzicht opleveren.

Wil je een uitnodiging om als resonantiepersoon  mee te doen ontvangen per mail, meld je dan hier aan

De locatie is in Utrecht,  het adres is Hooghiemstraplein 78.

[Kind en ik] Opleidingen

Bezoekadres:
Utrecht, Hooghiemstraplein 78
KvK 30199322
NL001856122B24

Lid van
RBCZ
NVPA
AGB
SCAG
SKJ
CRBKO