Wat is de IOPT-methode?

IOPT staat voor Identity Oriented Psycho Trauma. Het is een methode waarin met behulp van resonantie de eigen gezonde-, trauma en overlevingsdelen worden onderzocht en verwerkt. Deze methode is ontwikkeld door de Duitse Professor Doktor Franz Ruppert.

Ik heb ervoor gekozen om met deze methode te werken omdat ik zelf ervaar dat het veel inzichten geeft op hoe je in je leven gereageerd hebt op overweldigende situaties in relaties als die in het gezin van herkomst en situaties in je leven. Je kunt je gezonde delen versterkenm je innerlijke pijn verwerken en je beschermingsdelen verzachten. In deze methode worden ook belemmerdende meergenerationele familiepatronen zichtbaar.

Wanneer je je gedrag niet genoeg kunt veranderen, kun je de vraag wat je wilt veranderen onderzoeken met de opstellingen volgens de IOPT-Methode van Frans Ruppert. Hiermee kun je de snelle plotseling opkomende reacties, die vaak het pijnlijkste zijn voor de ander, onderzoeken op welke traumapijn en overlevingsdeel er onder zit. Je kunt pas aan trauma werken wanneer je een veilige structuur hebt in je leven, de trigger van de onveiligheid is weg uit je leven. Daarnaast is het belangrijk dat je je prettig voelt in relatie met je therapeut.

Voor deze methode worden verschillende benamingen gebruikt. Door Ruppert zelf worden Intentie Methode en Identity Oriented Psycho Trauma (IOTP) gebruikt. Interact in Tiel van Margriet Wentink gebruikt de benaming Interactieve resonantie methode (IZR). Ik blijf graag bij de naam IOPT Methode.

Hoe werkt een IOPT-opstelling? Het gaat uit van het principe dat jij de enige bent die je eigen pijn kunt oplossen. Door gebruik te maken van iemand anders die voor je resoneert, vraag je, als vraagsteller, aan die persoon: ‘Hoe kan ik beter zien hoe ik het doe? Je onderzoek een intentie en dan wordt zichtbaar hoe jij het doet. Soms is dit beinvloed door een situatie die ooit overweldigend voor je was. Het wordt zichtbaar welke psychische pijn je hebt opgelopen en welk overlevingsmechanisme is opgekomen. De intentie formuleer je in een zin of met een paar woorden. Je vraagt een ander te resoneren op een woord. Ruppert schrijft: ‘De vraag ‘Kun jij voor mij resoneren op dit woord’, betekent wil jij mij laten zien hoe ik het doe, hoe ik omga met mijn pijn, mijn overlevingsmechanisme, mijn eigen kwaliteit en zonder mijn pijn aan anderen uit te besteden? Ik kan alleen mijzelf helen, wil jij mij laten zien hoe ik dat doe? Niemand anders kan mijn psyche veranderen, dat kan ik alleen zelf doen. Het is mijn verantwoordelijkheid. Niemand kan mijn psyche begrijpen alleen ikzelf. Alleen ikzelf weet of de woorden goed zijn.’ Resoneren is dat een persoon, die niets van de situatie afweet, zich inleeft in het woord en deelt wat er in hem of haar opkomt. De vraagsteller geeft aan of hij dit herkent en wat er in hem opkomt. Er ontstaat een interactie tussen de vraagsteller en de resonantiepersonen die bewustwording en herbeleving opleveren voor de vraagsteller. Dit leidt tot verwerking en meer beschikbaarheid van de eigen gezonde delen.

Meedoen als resonantiepersoon in een IOPT-opstellling

De IOPT-methode kan ik in een ontmoeting (1-op-1 of een groepsbijeenkomst) of via videobellen toepassen.

Als je onbekend bent met deze methode raad ik aan om deze methode te leren kennen in een 1-op-1 ontmoeting.

Als je een IOPT-opstelling wilt doen in een groepsbijeenkomst, ontmoet je een kleine groep: de vraagsteller (s) plus 2-3 resonantiepersonen. Dat geeft de mogelijkheid tot werken op 1,5 meter afstand, veiligheid en diepgang aan de opstelling.

In de agenda kun je zien op welke data bijeenkomsten voor IOPT-opstellingen gepland zijn. Link naar Agenda

Wil je als resonantiepersoon een van deze bijeenkomsten bijwonen? Dat kan.

De ervaring van resonantie is niet alleen een bijdrage aan de vraag van iemand anders, maar kan voor jezelf ook een inzicht opleveren.

Wanneer je voor het eerst bij [Kind en ik] meedoet, betaal je 20 euro. Personen die al een keer zijn geweest hoeven geen bijdrage te betalen.

Wil je een uitnodiging om als resonantiepersoon  mee te doen ontvangen per mail, meld je dan hier aan

De locatie is in Utrecht,  het adres is Hooghiemstraplein 78.

De avondbijeenkomsten zijn van 19-22 uur. Inloop vanaf 18.30u. De middagbijeenkomsten zijn van 14-18 uur. Inloop vanaf 13.30 uur.

Locatie

Utrecht
Hooghiemstraplein 78 in Utrecht (1e verdieping). Het Hooghiemstragebouw ligt aan de rand van het Griftpark. Het is goed te bereiken met de auto en openbaar vervoer.

Zelf een vraag inbrengen

Wanneer je een eigen vraag wilt onderzoeken in een gezinsopstelling, kun je contact opnemen met Kita. We bespreken dan samen wat de belangrijkste vraag is om te komen tot een gezonde beweging voor je kind.

[Kind en ik] Opleidingen

Bezoekadres:
Utrecht, Hooghiemstraplein 78
KvK 30199322
NL001856122B24

Lid van
RBCZ
NVPA
AGB
SCAG
SKJ
Kindbehartiger
CRBKO