Grenzen stellen en ruimte geven aan je kind

Hoe bewaak je je grenzen? Hoe leer je je kind over grenzen van anderen en van zichzelf? Het is een onderwerp dat je dagelijks tegenkomt, als ouder of in je werk. In alle relaties tussen mensen is het relevant. Zeker ook naar je kind toe.

Ken je dat, dat je thuis komt, moe of met een zwaar gevoel van je werk en je kind wilt nu iets van je, terwijl jij naar een momentje van rust verlangt. Dan zit er wel eens onbedoeld een plof-moment in de lucht. Of je vindt het lastig steeds weer die huisregel vast te houden, omdat je het ene moment meer aan kunt dan het andere moment.

Grenzen stellen is nodig om houvast te bieden aan je kind in hoe we sociaal met elkaar omgaan. Je wilt dat je kind gevoel heeft voor grenzen van zichzelf en van anderen.

Ruimte geven en grenzen stellen is een balans dat verandert met de fase van het kind. Daarnaast verschilt het per kind wat het nodig heeft om de grens te ervaren (bij zichzelf en bij de ander) of juist de ruimte te voelen en door de ouder uitgedaagd wordt de weg van de zelfstandigheid in te slaan.

Ik heb hierover een teleseminar gegeven. Deze kun je hier downloaden als mp3. Wat leer je door deze mp3 over “grenzen stellen en ruimte geven aan mijn kind’ af te luisteren?:

  • waarom het belangrijk is om grenzen te stellen,
  • hoe het stellen van grenzen verandert per ontwikkelfase van een kind,
  • wat je wel en niet kunt doen bij grenzen stellen,
  • waarom het van belang is ruimte te geven,
  • waarom het per kind verschilt in waar je een grens legt,
  • wat kan je doen als ouder om het gevoel voor grenzen te ontwikkelen of bij te sturen bij je kind?

Een teleseminar is een seminar per telefoon. Eerst houd ik een verhaal en daarna hebben deelnemers vragen gesteld over het onderwerp.

aanvragen mp3 van teleseminar
Email *
Voornaam
Ik ben
* Verplichte velden