Groeien van afwijzende houding naar insluitende houding

Hoe kan een kind ontlast worden van de complexe scheiding van de ouders?

De patronen die je tegenkomt bij gescheiden ouders in een complexe scheiding zijn ongeveer:

  • De ouders vinden dat ze gelijk hebben, ze hebben een veelal tegengestelde mening en willen daarvoor erkend worden door jou als begeleider.
  • Hun kind vertoont opvallend gedrag. De ouders hebben verschillende zorgen over hun kind. Ze vragen de kindbegeleider hun zorgen over het kind op te lossen, terwijl het probleem tussen de ouders zit. 
  • De ouders zijn onvermogend om te groeien in hun scheiding: om wel afspraken te maken en een gezondere houding aan te nemen voor de ontwikkeling van hun kind.

Jij kunt ze daarin een weg wijzen en hen hierin trainen. Hoe doe je dat?

De eerste belangrijke stappen om hun kind te ontlasten zijn: als begeleider van het kind en of de ouders, maak je de ouders bewust van de kindbehoefte na een scheiding en bouw je aan het vertrouwen in hun samenwerking.

Dat is niet makkelijk, meestal wel mogelijk. Het bouwen aan vertouwen gaat in duizend kleine stapjes.

Concreet werk je aan:

1. De ouders te trainen in veiligere en respectvolle communicatie volgens een vaste structuur. Dit pas je toe in de gesprekken die je met de ouders hebt, om het gespek beter te laten verlopen.

2. Ze bewust te maken van de vier kindbehoeften na de scheiding. Je geeft ook aan wat de ouders kunnen doen en laten om invullig te geven aan deze kindbehoeften.

3. Ze bewust te maken van hun eigen beschermingsmechanismen in het contact naar elkaar. Je helpt ze een andere reactie te geven die meer verbindend is.

De beweging die de ouders dienen te maken is dat ze voorkomen spanningen bij elkaar op te roepen en neutraal en insluitend te praten over elkaar het kind toe.  

Dan bereiken ze dat ze een belangrijke stap maken om hun kind ontlasten van hun scheiding.

Wil je hier meer over leren, lees dan of de 4-daagse training ‘Opnieuw Verbinden in de complexe scheiding’ iets voor je is. Startdata zijn 19/4 en 11/10