Mijn gescheiden ouders en ik

'Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb last van hun gedoe. Ik voel me er zelf niet fijn bij. Hoe kan ik me beter voelen?'

De scheiding van ouders kan bewust of onbewust veel impact hebben op een kind en jongere. Vaak beseft een kind dat pas vanaf 10 jaar of later.

Dit programma is er voor een kind, jongere en adolescent die zich beter wil voelen en beter wil omgaan met het gedoe van ouders en stiefouders.

Voor deze groep is het moeilijk zich te uiten als ouders spanningen bij elkaar oproepen. De emotieregulatie kan stagneren door onderdrukte gevoelens, er kan een negatief beeld van zichzelf ontstaan, het voelt zich niet geliefd omdat de ouders met andere dingen bezet zijn.

Het kind, de jongeren of adolescent wil een neutraal persoon bij wie het zich kan uiten en die helpt met hoe je er beter mee kan omgaan. Traumaverwerking is een optie.

Hoe zit dit programma in elkaar?

Klachten van 'niet lekker in je vel zitten' kunnen zijn:

  • Problemen met concentreren,
  • Moeilijk uiten in wat je niet gewild
  • Negatief zelfbeeld,
  • Onmachtig voelen,
  • Niet naar school willen;
  • Jezelf pijn doen (automutilatie).

De jongeren krijgt meer inzicht in de eigen gevoelens en het gedrag. Er komt meer ruimte voor vertrouwen op jezelf.

Het programma wordt ingericht naar de behoefte van het kind, de jongeren of adolescent. We formuleren doelen en maken afspraken die behapbaar zijn voor de cliƫnt.

Indien een kind 15 jaar of jonger is, is er toestemming nodig van de gezagdragende ouders en vindt er een terugkoppeling plaats binnen het kader waar het kind mee instemt om te delen.

Een traject duurt 3-9 maanden. De intensiteit hangt af van de behoefte van de jongere en de situatie.