Mijzelf en ik

'Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb last van hun gedoe. Ik voel me er niet fijn bij. Hoe kan ik meer mijzelf zijn en hun duidelijk maken wat ik van hen nodig heb?'

De scheiding van ouders kan bewust of onbewust veel impact hebben op een kind en jongere.

Dit programma is er voor een kind, jongere en adolescent die zich beter wil voelen en beter wil omgaan met het gedoe van ouders en stiefouders.

Voor deze groep is het moeilijk zich te uiten als ouders spanningen bij elkaar oproepen. De emotieregulatie kan stagneren door onderdrukte gevoelens, er kan een negatief beeld van zichzelf ontstaan, het voelt zich niet geliefd omdat de ouders met andere dingen bezet zijn.

Het kind, de jongeren of adolescent wil een neutraal persoon bij wie het zich kan uiten en die helpt met hoe je er beter mee kan omgaan. Traumaverwerking is een optie.

Hoe zit dit programma in elkaar?

Klachten van 'niet lekker in je vel zitten' kunnen zijn:

  • Problemen met concentreren,
  • Moeilijk uiten in wat je niet gewild
  • Negatief zelfbeeld,
  • Onmachtig voelen,
  • Niet naar school willen;
  • Jezelf pijn doen (automutilatie).

De jongeren krijgt meer inzicht in de eigen gevoelens en het gedrag. Er komt meer ruimte voor vertrouwen op jezelf.

De jongeren krijgt meer inzicht in de eigen gevoelens en het gedrag. Er komt meer ruimte voor vertrouwen op jezelf.

Indien de jongere tussen de 12 en 15 is worden ook de ouders begeleid in het aansluiten op de kindbehoefte. Indien de jongeren 16-18 is dan is het aan de jongere of het wil dat de ouders betrokken en begeleid worden.

Werkwijze

De begeleiding bestaat uit gesprekken en interventies om inzichten te krijgen en mogelijk trauma te verwerken via IOPT Traumatherapie of EMDR.

Trajectduur

De lengte van het traject hangt af van de wens van de jongere de inzet van hem of haar. Dit varieert tussen de 7 en 12 maanden.