Meer mijzelf-ouder

Ik wil onderzoeken hoe ik beter met mijn stress om kan gaan. Ik maak me zorgen om het gedrag van mijn kind en voel ook dat het met mij te maken heeft. Wat kan ik doen?

Je kind reageert bewust of onbewust op jouw gevoelens. Het neemt je gezonde gedrag over, maar ook je gedrag waar je niet trots op bent.

Het is zo lastig je eigen gedrag te zien en te veranderen. Hoe kom ik er aan, hoe kom ik er vanaf?

[Kind en ik] biedt je een IOPT-zelfonderzoek aan om deze vraag te beantwoorden.

Wat is een IOPT zelfonderzoek/opstelling?

Met een IOPT zelfonderzoek/opstelling onderzoek je wat je tegenhoudt je intentie te leven. Via woorden vanuit je intentie maak je contact met onderdrukte gevoelens die al langer onderdrukt zijn door een situatie waarin je je niet kon of mocht uiten.

Je kon ze niet uiten omdat je in een trauma-oproepende situatie zat of je mocht je niet uiten omdat je ouders dat op dat moment niet konden hebben. Jouw reactie op deze situatie is dat je een overlevingsmechanisme hebt gecreeerd van vermijden, ontkennen, aanpassen, mooier maken, groter of kleiner maken. Dit patroon heeft lang voor he gewerkt. Maar er is ook een moment dat je merkt dat het je in de weg zit. Je hebt een verlangen anders te reageren, meer jezelf te zijn, je eigen geveoelens die in de weg zitten te leren kennen.

Wat kun je verwachten?

De IOPT methode is ontwikkeld door Franz Ruppert. Je onderzoekt delen in jezelf die ontstaan zijn door het onderdrukken of afsplitsen vanuit situaties die overweldigend voor je waren. Door zit onderzoek te doen, verwerk je de oude pijn en wordt je overlevingsmechanisme zachter en komt er meer ruimte voor wie je vanbinnen bent.

Je leert jezelf te zien in gezonde delen, overlevingsdelen en pijndelen die onder het overlevingsmechanisme zitten. Daarin zijn er ook delen verwikkeld met ouders en broers en zussen. Het leren kennen van deze delen levert je op dat je meer inzicht in jezelf krijgt, je pijn kunt verwerken, je reacties kunt verzachten en je meer autonomie kunt ervaren om je intenties en verlangen te leven.

De essentie van dit werk is dat we meer werken met resonantie, dat kun je zien als de taal van het lichaam. We werken met de eigen gevoelens die we niet konden uiten en nog vast zitten in het lichaam. Deze ontstonden toen we nog niet de woorden kenden of toen we vanuit de patronen in het gezin en de familie waarin we ons niet mochten of konden uiten en ons weerhielden onszelf te zijn. Deze zijn vaak moeilijk te benoemen vanuit gesprekken. Het is een aanvulling op traject waarin je leert meer te voelen vanuit gesprekken.

In een dergelijk zelf onderzoek kun je ook onderzoeken wat je kind van jou nodig heeft om … zich fijner te voelen, meer rust te voelen of iets dergelijks. Dit zet ik vaak in voor ouders die zich zorgen maken om het kind om wat voor een reden dan ook. Als je kind stiekem gedrag vertoont kun jee bijvoorbeeld onderzoeken: ‘wat heeft mijn kind van mij nodig dat het zich veilig voelt om eerlijk te zijn in wat het wil?

Op welke manieren kan ik dit doen?

Je kunt een IOPT bij Kind en ik in de volgende vormen doen:

  • Een individueel consult
  • Meer mijzelf- individueel traject
  • Meer mijzelf-groep

 

In een individueel consult bepreken we je intentie en doen we een zelfonderzoek. Jij bepaalt welke stappen we nemen. Je kunt proeven aan de methode.

Vaak is een onderzoek niet genoeg om een verandering in jezelf te bewerkstellingen. In een traject werken we gericht aan een probleem en onderzoeken we het op meerdere momenten. Je leert in kleine oefeningen hoe je deze methode zelf thuis kunt inzetten. Je krijgt  huiswerk mee en heb je toegang tot video’s met ondersteunende informatie.

Om meer te leren over jezelf kun je vervolgens in een groep stappen met 6 deelnemers die tweewekelijks bijelkaar komt om meer te leren over je eigen delen.

7 bijeenkomsten op vrijdagochtend, 2 zelfonderzoeken per sessie. 2 onderzoeken per deelnemer.  

De deelname kosten zijn 349 euro voor 7 bijeenkomsten. Indien je in termijnen wilt betalen is dat 55 euro per termijn.

De volgende groep start begin september 2024.

We maken aan het begin een schema wie wanneer een eigen zelfonderzoek doet.