Verplicht ouderschapsplan bij scheiding weinig effectief

Vandaag las ik in het nieuws:


Verplicht ouderschapsplan bij scheiding weinig effectief
Per jaar worden ongeveer 55.000 kinderen geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Vooral aanhoudende conflicten tussen ouders zijn schadelijk voor deze kinderen. Het ouderschapsplan verplicht ouders om samen afspraken te maken over de gevolgen van hun scheiding voor hun kinderen, zodat ze minder conflicten krijgen. Het effect is echter beperkt, concludeert Marit Tomassen-Van der Lans in haar proefschrift. Ouders starten na de scheiding niet minder vaak een procedure over de regelingen voor de kinderen dan vóór de invoering van het verplichte ouderschapsplan. (Lees meer over dit bericht)


 

Mager instrument
Een ouderschapsplan kan werken voor ouders die hun eigen gevoelens kennen en in staat zijn zich op een andere manier te verbinden na de scheiding. Ze lossen hun dilemma’s na de scheiding zelf op. Voor sommige ouders is een ouderschapsplan een te mager instrument om het ouderschap na de scheiding te volbrengen zonder dat de kinderen (onbewust) reageren op de spanningen.

Werken met de ouders

Wanneer ouders mij vragen hun kind te begeleiden voor een probleem in het gedrag en ik merk dat de ouders veel conficten hebben, stop ik met werken met het kind. Ik wil eerst verder met de ouders of één van hen.

Conflictpatroon
Een conflict is een resonantie van een verinnerlijkt conflict in de familie. Scheiding brengt vaak verstarring en onmacht om ook naar het eigen aandeel in het conflict te kijken.

Cursus
Het is een hele klus om met conflicterende ouders te werken. Hoe doe je dat, tot hoe ver ga je, hoe neem je positie in, wanneer ondersteunt het wel en niet het kind? Wil je hier meer over leren? Op 26 mei start de vijfdaagse bijscholingscursus voor professionals Begeleiding van kind en ouders in conflicterend (gescheiden) gezin

Interesse? Lees meer